Tuesday, July 23, 2013

Sejarah yg kembali....

Assalamualaikum wrt wbt.

Hari ni di Ramadhan ke 14 ini....rakan ku Si TEMBAKAU Cartoonist meng'post' entri baru dalam blognya OlehTembakau......lalu tiba tiba, rasa macam ada angin kus kus bergolak di perut ku.....memulas mulas.....kepala sedikit cerah, tadi berat juga sambil membelek tulisan arab nih....tiba tiba kenangan itu datang.....mata layu menjadi segar kembali, sejarah itu telah kembali. Kenangan menggamit rasa dan ingatan. Betapa suatu tika dahulu, dibelakang tabir kehidupan, kami para pelajar SMKASAS pernah berkelana di situ...kami pernah lebih badwi dari badwi yang ada di bumi Perak ini...itu sebahagian ayat teman teman. Menumpang di SMGR yg bukan banguna milik sendiri, malah berkongsi kelas dengan para pelajar SMGR....kami bersongkok@bertudung, mereka bogel kepala...atau erkkk pakai skirt jer pun ada, bangsa lain pun ada. Campur campur katakan.

Ia suatu pengalaman unik buat ku dan rakan rakan. Entah...banyak gak benda nakal yang dilakukan...banyak juga peperangan peribadi yang berlaku, pertembungan ego dan maruah antara keduanya.....terkadang terasa kami lebih di'penjara' berbanding mereka....maklumlah, sekolah agama katakan. Itu sesuatu yang kami rasai dahulu...hari ini, ia jadi kenangan terindah dalam hidup.....tanpa laluan pengalaman yang bernilai ini, kami tidak menjadi seperti mana kami hari ini.....

Kisah lompat pagar nak keluar ke bandar Ipoh....kisah Super Kinta err beberapa tempat lagi (aah tak ingat namaaa????), gerakan bawah tanah....subversif, balik dan keluar malam....ermmm itu ada dalam kamus hidup kami....kemudian awal pagi isnin...sesiapa yang ter'kantoi' akan berada di depan ketika perhimpunan.....saat nasyid jihad 'allaahu rabbunaa, allah allah, allaahu ghoyatuna, allahu akbar allahu akbaran arrasuul saiyiduna...arrasuul zaaimuna...." Kemudian diikuti asmaul husna...hati berdebar debar...siapalah yang kena nanti, kena penampor ker kena rotan ker...tak tahu....ramai juga yang terlepas....pandai 'cover up'....pendek kata, macam macam cerita...

Aku tahu, ramai punya kenangan sepanjang laluan kehidupan di sekolah....bezanya adalah samada ia dirakam dalam bentuk penulisan mahupun cerita.....kami punya itu...cerita kami di dirakam oleh seorang pencatat sejarah tersohor dikalangan kami....dia akan merekod dan mencoret cerita dalam bentuk kartun dan lakaran lakaran tertentu.....bacalah komik olehTembakau 'Kartini'....bacalah blog beliau olehTembakau...ia adalah cerita kami suatu ketika dahulu.....watak watak itu adalah watak realiti yang diadaptasi ke kartun dan juga layar perak...kami adalah kehidupan itu.

Hari ini kami di sini......sejarah itu seolah olah kembali lagi....memuja dan memanggil kami semua....walau sudah sedekad ia berlalu...namun seolah olah ia baru semalam.

Kawan kawan....jom kita ber'jimba2' dan mengenang kembali....mungkin kita mulai dengan IFTAR Asasians bersama sehari dua ini?? Kita ketawakan sejarah itu....kerana kitalah yang melakar sejarah!
Ya rabb...ampuni kami, redhai para guru dan ibubapa kami.....kami menjadi dewasa dan berjaya kerana mereka semua! Terimalah mereka dengan dakapan syurgaMU!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Post a Comment