Monday, November 22, 2010

Cemuh, maki..tanda kolot, lemah fikiran

Salam semua...

addiinunnasiihah..agama itu nasihat.masalahnya.kita bg nasihat dgn objektif nk orgtu ikut nasihat kita.Bahagian yg ni adalah kunci MASALAHNYA.bila dia tak dengar/tidak ikut.apa kita buat?terus menasihati?putus asa nk nasihat?pi maki dia???selalunya kita pi 'balun' kt dia/hentam dia.Rasulullah saw tak gitu.dia terus nasihat tak berhenti dgn berbagai cara yg berhemah.part ni kita takde sivik/tak sabar.lps tu melaung sana sini...Islam semakin lemah, umat islam pecah belah..part yg kena sabar utk terus menasihati tu pun xleh wat nak melalak sana sini, tak malu ka..macam tak ada maruah.

Hangpa tidak suka, menyampah, benci..ok la,cuma jgn cemuh, maki,guna bahasa kesat, individu yang hampa maki, cemuh tu kot mana pun saudara seagama, kita duk cemuh maki, tidakkah kita dapat dosa...soal dia tak tunai amanah, tidak menjalankan tanggungjawab....itu memang salah dan dosa tambahan lagi kalau individu itu ialah seorang pemimpin...sebenarnya itu juga adalah pertanggungjawaban dia dgn Allah, kita pula tidak ada hak..hak apa? hak untuk mengeji, mencemuh..kita hanya ada hak utk tegur dgn berHEMAH dan minta dia tunai amanah atau juga hak untuk tidak mengundi si fulan jika ia melibatkan pemimpin parti politik mana mana sekalipun..setakat itu sahaja...kalau tak wat juga..serahkan padaNya..kita tiada hak nak memaki..tak pasal pasal dapat dosa jer maki org..org kita sangat lemah bab2 ni..xde sivik dan kesimpulannya tidak cukup matang (bukan belum matang cuma tidak benar2 cukup matang) jgn salah faham kenyataan ini.

Walau hakikatnya kita nak 'habaq mai' kepada orang lain tentang kebenaran..walau ia benar, tapi kebenaran yang berupa keburukan adalah kebenaran yang diharamkan untuk disebarluaskan....kerana ia akan jadi fitnah....tidakkah itu fitnah..lepas tu kita duk ajak org ramai pakat mai sokong dan setuju ngan kita..tak de hal la..cuma kalau aku la...aku pun menyampah ngan ajakan tu dan tentunya aku wat 'donno' jer..xbelajaq ka metod dakwah???

aku setuju gak..memang perlu nasihat menasihati...Islam semakin lemah, umat islam pecah belah..part yg sabar utk menasihati tu pun xleh wat nak melalak...sedih aku.kena faham juga bab bab terima nasihat ni sangat berkait jua ngan hidayah...selagi hidayah tak sampai...berbuih mulut ckp pun tidak berguna, namun kita perlu terus usaha utk mendatangkan kesedaran dan menasihati...dakwah bro...org melayu Islam bab2 dakwah...kalau ikut gred UPSR setakat C jer...byk yg dah dibuat dan byk lg yg perlu diperbaiki

memang kita disuruh bersabar...dalam dakwah ni kena banyak sabar...buat dah banyak hasil sedikit sahaja tu yang kena bersabar....namun kebanyakkan kita tak paham..setakat mana perlu sabar sbb sabar itu sendiri tak ada meter utk diukur...yg kedua, kalau dah tak sabar kena wat apa..kena blow up ker?itu salah juga...bila tak sabar=marah >duduk+wuduk/mandi+solat sunat=menghilangkan marah/xpuashati

formula kebanyakan kita bila tak sabar: mesti blow up..keluar segala mcm bahasa dan makian(keluar lak kat facebook@blog@twitter@etc)org lain baca,org lain join sekaki..1 dosa multiply kpd byk dan beribu2 org dh mcm MLM..akhirnya benarlah kata Rasulullah saw...akhir zaman fitnah berleluasa/bertebaran di atas mukabumi,dosa juga melata,usaha yg disangka kononya ingin menyedarkan org lain sudah jadi suatu nista dan dosa berpanjangan sifatnya...diakhirat kelak kita jadi bangkrap sbb segala amalan telah jadik zero..maafkan sy kerana tiada niat sy menujukan ini kpd sdri atau sesapa..sekadar ungkapan/peringatan umum
Post a Comment