Friday, January 2, 2009

Kami hanya rakyat jelata

ISU SEMASA: EKONOMI SENDIRI
(Transkip yahoo messenger bersama seorang kenalan yg boleh berkongsi rasa dan bebanan)

Kami hanyalah rakyat jelata!

azhar ahmad: salamlekomm
Alwi Mohd Yunus: yess
Alwi Mohd Yunus: sori x gi kenduri
Alwi Mohd Yunus: aku sibuk urus anak aku masuk asrama
Alwi Mohd Yunus: dok wat rayuan
Alwi Mohd Yunus: xdpt mana2 lg
Alwi Mohd Yunus: ponin den
azhar ahmad: tak asrama tak boleh ke?
Alwi Mohd Yunus: he he
Alwi Mohd Yunus: itu ko....
Alwi Mohd Yunus: nanti sampai masa ko aku akan tanya soalan sama
azhar ahmad: hahahaha
azhar ahmad: afat dtg hari tu
azhar ahmad: dgn encik tajuddin
Alwi Mohd Yunus: ok le tu pegawai besor

Alwi Mohd Yunus: ha ha ha.....................kah kah kah
azhar ahmad: mus nasihat jgn buat loan masa ekonomi nak runtuhy nu
azhar ahmad: hahahaha
Alwi Mohd Yunus: ooooo
Alwi Mohd Yunus: biar betul runtuh????

azhar ahmad: mana nak tau itu cakap org finance-
azhar ahmad: kebetulan je dia call aku pasal member aku jad adik ipar dia
Alwi Mohd Yunus: org finance memang gitu...kita yg rakyat jelata ni ler dok pening
azhar ahmad: aku mintak pendapat
azhar ahmad: haahahahahaha itu betuyl
Alwi Mohd Yunus: ada berbagai peringkat keruntuhan....spillover effect....national,institutional,business,small entreprenuers, govt servant, individual (yg tak de apa2)so dia define keruntuhan tu untuk sape? sebenarnya?
azhar ahmad: tak de plak
azhar ahmad: ko tau la dia
azhar ahmad: hahahaa

Alwi Mohd Yunus: aku bukan nak sanggah pendapat dia...cuma ckp2 org finance ni aku kena tapis...sebab masa time ekonomi okay....hamba marhain pun dok melopong gak.....
Alwi Mohd Yunus: ni aku bincang ngan ko
Alwi Mohd Yunus: bukan aku ni pandai
azhar ahmad: btul.
Alwi Mohd Yunus: kelebihan hamba marhain mcm kita ni......buying power, even though small but consistent and masses(voluminous)

Alwi Mohd Yunus: tapi kalu institutional, corporate, investor....pergghhh time ekonomi gila2 dia org yg sakau...time runtuh diorg ckp kat kita teruk la itu lah ini lah...he he he
Alwi Mohd Yunus: itu yg aku tanya ekonomi runtuh tu definisi utk sape...sebab bottom line keadaan kita tetap sama samada runtuh atau ok...maksud aku tetap susah dri segi ekonomi
azhar ahmad: susah sbb depa tak bioleh nak untung gila2
azhar ahmad: itu je pada aku

Alwi Mohd Yunus: betui2...diskusi ini sebagai perkongsian dikalangan marhain mcm kita
Alwi Mohd Yunus: sbg contoh...time untung (institutional/corporate) ada diorg turun kan rate elektrik ke, air ke, harga barang ke...all those basic needs kt malaysia ni bukan basic needs kt somalia...bila dh teruk ckp kita kena tengok org kt afrika dan lain2 tempat yg teruk kt dunia ni dri segi pembangunan ekonomi...tapi bila depa untung ada tak hamba marhain ckp kt depa bersyukur dgn keuntungan...tengoklah institusi kt somalia etc....sure takde punya...sebab bottom line depa tu depa punya untung...kita...kita tanggung sendiri

Alwi Mohd Yunus: inilah antara lain kemelut yg berlaku yg awam kena paham...jgn campur politik dlm hal ni
baru leh nampak jelas
Alwi Mohd Yunus: aku tak tau le kalau pandangan ini bersalahan dgn teori ekonomi yg sedia ada...aku pakai prinsip islam...walau x cukup dlm ilmuku......tapi islam punya bottomline...back to rakyat apa2 hal pun...suburkan kehidupan jelata...bukan golongan borgouise(betul ke idak ejaan aku ni)
BUZZ!!!

azhar ahmad: tak payah laa buzz
azhar ahmad: aku tgh buat kesimpulan...
azhar ahmad: hahaha
azhar ahmad: betul. tu sbb aku konsider kerja aku satu tanggungjawab sosial

Alwi Mohd Yunus: kalau ko pakai prinsip dakwah yg kita dok belajar secubit rasa masa zaman sekolah dulu...apa2 kita wat adalah bermotifkan dakwah...agen perubahan dlm apa cara sekalipun....tajdid minda...so keje ko memang mcm tu...aku pun sama...kena selalu pegang prinsip hablum minallah dan hablumminannaass dlm setiap pekerjaan...baru ada erti...biar susah tapi yg ESA tahu ...bila dia tahu....time kita susah tak kan lah TUAN kita tak nak tolong hambanya....so skrg ni susah ekonomi...dan kta selama ni dok perjuangkan agamanya dlm cara masing2...tak kan dia tak tolong...cuma nya pertolongan DIA ada yg cepat dan ada yg lambat sebab bila DIA nak tolong, terkandung didalamnya sekali dirangkumkan olehNYA HIKMAH atau lesson learnt dari pertolongan wat panduan....sebab apa....selain dari quran dan sunnah...

Alwi Mohd Yunus: selain dr quran dan sunnah...cara dia nak ajar hambanya ialah melalui hikmah pengajaran kehidupan, susah senang....tu channel yg ada sebab wahyu xleh turun dah....

Alwi Mohd Yunus: rujuk balik surah al insyiraah....inna maal usri yusraa fainna maal usri yusraa..setiap kesusahan diikuti kesenangan, dan bagi setiap kesusahan diikuti kesenangan....2x DIA stress kt kita prinsip susah senang dlm hidup....so kalu dia bagi senang dulu kt hambanya...kena beringat la sebab prinsip tu akan terbalik secara otomatik...dh senang...susah la pulak jadi kena beringat
Alwi Mohd Yunus: manakala kalau tengah susah....jgn risau pasti ada kesenangan utk kita...suma cepat atau lambat je....atau kt dunia ni atau alam akhirat...

Alwi Mohd Yunus: woiiii...senyap jerr
Alwi Mohd Yunus: kutbah jumaat hari ni....he he he
Alwi Mohd Yunus: aku wat teks kutbah raya kt kg untuk imam kg aku dlm konteks mcm ni lerr
Alwi Mohd Yunus: terkedu diorg

azhar ahmad: isap rokok yopp
azhar ahmad: tgh susun keroja tman mlambak ohh
Alwi Mohd Yunus: mangkuk betuiii
Alwi Mohd Yunus: aku pun same lerr
azhar ahmad: mari selesai tugas kita dulu la bro, mnum teh malm ni om

Alwi Mohd Yunus: sekadar ingatan....isu awalnya tadi...ekonomi nk runtuh..so dlm konteks kita ni jelata, ada tanggungan, hambaNYA yg dok mendokong agamanya(kalau betul lerr)...bukan org kaya yg meragut harta kekayaan dr projek kerajaan, aku lak..yg berniaga(wife aku lerr) yg ikut prinsip nabi suruh berniaga sebab 9/10 pendapatan adalah dari perniagaan...agak2 ko DIA tak tolong ke...dlm konteks ekonomi merudum ni.....
Alwi Mohd Yunus: sorri bro.....aku menulis bukan kerna nama.......malam ni aku halo kt ko kalu free
Post a Comment