Monday, September 15, 2014

Menempah binasa....

Assalamualaikum semua....

Kutuk, keji, kata mengata, tuduh menuduh, menuding jari adalah mainan kata kata kita hari ini. Ia sangat berleluasa di dunia maya, dilaman sosial malah dalam perbualan sehari sehari. Ia perbuatan jijik yang diumpamakan sebagai memakan daging saudara sendiri atau mengumpat! Ia tentunya bukan sunnah Nabi saw yang kita cintai walau apa jua alasan kita sekalipun. Walau ia bertujuan atau dilakukan kononnya dengan niat baik sekalipun. I a merosakkan keharmonian masyarakat, ia menjurus kepada perbalahan, ia menyakitkan hati dan merosakkan perhubungan. Tiada apa apa faedah sekalipun dengan berbuat sedemikian. Malah ia merosakkan jiwa dan pemikiran seseorang samada si pelaku mahupun si penerima atau pendengar.

Image result for backbiting images
Aib dan maruah insan lain dijaja merata rata. Tidakkah kita tahu bahawa ia mengundang kemurkaan Allah swt. Walau siapa pun orangnya, walau siapa pun subjek yang menjadi bicara, kita sangat dilarang mengaibkan orang lain atau bercerita tentang keburukan orang lain. Kita hanya menempah binasa buat diri sendiri!

Jika perkara sekecil ini pun kita tidak mampu untuk tidak melakukannya. Jangan bicara soal kekuatan ummah dan soal Islam kembali kuat. Jangan bicara soal ingin mendaulatkan Islam di bumi ini. Benih perpecahan sudah menjadi 'makanan' harian kita, jadi bagaimana perpaduan dan keutuhan masyarakat dapat dibina.

Tahukah kalian, apa sebenarnya yang Nabi saw buat dan lakukan? Baginda Nabi saw malah mendoakan mereka yang berbuat keburukan agar kembali ke pangkal jalan dan agar Allah menunjukkan mereka kepada jalan yang lurus. Salah satu peristiwanya ialah tika di awal Islam.....Tidakkah kita ingat doa Nabi saw agar dua Umar memeluk Islam? Abu Jahal dan Umar alKhattab.....adakah Nabi saw mendoakan kecelakaan bagi mereka berdua? Tidak samasekali, bahkan Nabi saw mendoakan semoga Allah memberi petunjuk dan hidayah agar salah seorang daripada mereka memeluk Islam. Dan akhirnya Umar alKhattab memeluk Islam dan menjadi pendokong paling kuat kepada dakwah Islam. Peristiwa kedua ialah saat dan ketika Nabi saw berdakwah kepada penduduk Taif, Nabi saw dibaling batu hingga luka berdarah tubuh badannya...penghinaan sedemikian rupa diberi oleh penduduk Taif. Apa yang Nabi saw lakukan? Perkara yang sama juga telah saya sebutkan sebelum ni di - http://alwiyunus.blogspot.com/2012/11/jauh-dan-perit-musafir-itu-demi-kita.htmlBagaimana dengan kita? Adakah kita berbuat seperti mana apa yang Nabi saw lakukan? Cuba tanyakan pada diri!Ia sebenarnya adalah pilihan kita sendiri...kita perlu memilih untuk bertindak dengan penuh kebaikan....saya pernah nyatakan ini dalam nukilan sebelum ini - http://alwiyunus.blogspot.com/2013/02/habis-tenaga-habis-fikiran-rugi.html

Marilah kita berkasih sayang sesama agar subur ikatan ukhuwwah dikalangan kita, agar Islam tegak berdiri sebagai daulah dan kekuatan bukan sekadar momokan dan omong kosong di bibir mulut. http://alwiyunus.blogspot.com/2013/05/sedunia-berkasih-sayang-mustahil.html

Post a Comment